Βιογραφικό Σημείωμα: Πρέπει να αναφέρονται τα χόμπι και οι δραστηριότητες;

 

 

Η επιλογή της αναφοράς ή μη αναφοράς των χόμπι μας στο CV βασίζεται σε δύο παράγοντες: στην επαγγελματική μας εμπειρία και στη σχέση που μπορεί να έχει η δραστηριότητα που κάνουμε με το αντικείμενο της δουλειάς ή τις ικανότητες που απαιτούνται. Οι περιπτώσεις που πιθανόν να αξίζει να αναφέρουμε τα χόμπυ μας σε ένα CV είναι οι εξής:

 

Δεν έχουμε μεγάλη επαγγελματική εμπειρία. Συνήθως, στα βιογραφικά σημειώματα επαγγελματιών με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, η αναφορά σε άλλες δραστηριότητες είναι περιττή, καθώς για τον εργοδότη, η εμπειρία και οι σπουδές αρκούν για να αποφασίσει εάν ο υποψήφιος είναι πιθανόν κατάλληλος για τη θέση. Παρόλα αυτά, για εκείνους που έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει από μια σχολή, έχουν κάνει πρακτική άσκηση, ή έχουν εργαστεί για μικρό χρονικό διάστημα, η αναφορά των χόμπι ίσως να είναι ωφέλιμη γιατί παρουσιάζει ένα άτομο δραστήριο που έχει και άλλα ενδιαφέροντα εκτός των σπουδών.

 

Δεν έχουμε εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Υπάρχει περίπτωση η δουλειά που έχουμε κάνει έως σήμερα να μην είναι σχετική με τη δουλειά που επιθυμούμε να αποκτήσουμε, αλλά ίσως να είναι το χόμπι μας σχετικό. Ο εθελοντισμός καθώς και άλλες δραστηριότητες που κάνουμε στον προσωπικό μας χρόνο μπορεί να δείχνουν ότι έχουμε αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις και ικανότητες για τη θέση που μας ενδιαφέρει.

 

Τα χόμπι δείχνουν κάποια διάκριση. Το να αναφέρεις για παράδειγμα ότι ως μαθητής έκανες tae kwon do είναι πολύ διαφορετικό από το να αναφέρεις ότι συμμετείχες σε αγώνες και κέρδισες κάποιο μετάλλιο. Οι διακρίσεις σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα ή άλλες δραστηριότητες λειτουργούν θετικά σε ένα βιογραφικό σημείωμα.

 

Τα χόμπι συνδέονται με σχετικές ικανότητες ή στοιχεία χαρακτήρα. Ένα παράδειγμα ικανοτήτων που ζητούν αρκετοί εργοδότες είναι οι ηγετικές ικανότητες. Το να αναφέρει επομένως κάποιος ότι έχει υπάρξει αρχηγός μιας ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου είναι ένα θετικό στοιχείο.

  

Τα χόμπι δεν είναι γενικά και τετριμμένα. Αν είναι να καταναλώσουμε χώρο από το CV μας για να αναφέρουμε χόμπι όπως το διάβασμα, η μουσική και το σινεμά, καλύτερα να σβήσουμε την ενότητα. Ο περισσότερος κόσμος διαβάζει βιβλία, ακούει μουσική και βλέπει ταινίες. Είναι τρόποι ψυχαγωγίας και όχι χόμπι που έχουν να παρουσιάσουν κάτι ιδιαίτερο για εμάς.

 

 

 

Η Άννα Ντούμα είναι Επαγγελματική Σύμβουλος της CV Excellence. (Περισσότερα)

anna ntouma

 

 

Σχετικά άρθρα στο CV Blog

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: ΓΙΑΤΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΩΘΕΙ;

7 TIPS ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΤΟ LINKEDIN ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ