Συνέντευξη: 5 λάθος συμπεριφορές πριν από μια συνέντευξη

Έχεις σκεφτεί ότι ενώ το CV σου μπορεί να έκανε καλή εντύπωση ίσως κάτι άλλο να πήγε στραβά; Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά κάποιες φορές μπορεί να κάνουμε λάθη τα οποία να μη μας περνούν καν από το μυαλό και να χάνουμε την ευκαιρία για μια δουλειά. Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που ενοχλούν τους ανθρώπους που θέλουν να μιλήσουν μαζί σου σε τέτοιο βαθμό που τελικά φτάνουν στο σημείο να το μετανοιώνουν.

 #1 Κλειστό κινητό τηλέφωνο ή δεν απαντάς …ποτέ. Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα που μπορεί να συμβεί είναι να προσπαθεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σου γιατί θέλει να κλείσει ένα interview και να μην μπορεί να σε βρει. Σίγουρα θα τύχει να μην μπορείς να απαντήσεις κάποιες στιγμές, αλλά όταν δίνεις την εντύπωση ότι κατ’εξακολούθηση αγνοείς κλήσεις, χωρίς να θες να μάθεις ποιος σε κάλεσε, είναι κακή εικόνα και πιθανόν να σε προσπεράσουν.

 

#2 Πότε δε "βολεύει" το interview. Επίσης ενοχλητικό είναι να σου γίνονται προτάσεις για διαθέσιμες ώρες και ημέρες που μπορείτε να κανονίσετε συνάντηση και να μην μπορείς ποτέ. Είναι απολύτως κατανοητό για κάποιον εργαζόμενο να μην είναι το ίδιο ευέλικτος στο ωράριο με κάποιον άνεργο. Όταν όμως δείχνεις ότι καμία ώρα ή ημερομηνία δεν είναι κατάλληλη για σένα από όσες σου προτείνουν, μάλλον δεν ενδιαφέρεσαι και τόσο για τη θέση.

 

#3 Δεν ξέρεις πού έχεις στείλει το CV σου. Σε καλεί μια εταιρεία που έλαβε το CV σου και στο τηλέφωνο ζητάς να μάθεις ποια είναι η θέση γιατί «έχεις στείλει πολλά βιογραφικά αυτόν τον καιρό και δε θυμάσαι».  Ο εργοδότης θέλει να ξέρει ότι τον επέλεξες. Είδες τη θέση και την εταιρεία και προφανώς θυμάσαι περί τίνος πρόκειται επειδή σε ενδιαφέρει πολύ.

 

#4 Κάνεις πολλές ερωτήσεις για να δεις αν τελικά σε ενδιαφέρει. Είναι άσχημο να κάνεις πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις από το τηλέφωνο για να δεις αν τελικά «αξίζει τον κόπο» να πας για συνέντευξη. Είναι πολύ νωρίς για να ζητήσεις πληροφορίες για το μισθό, το ωράριο και άλλα που αν τα ήξερες θα απέρριπτες τη θέση. Το σωστό είναι να δεχτείς την πρόσκληση και αν στη συνέχεια διαπιστώσεις ότι δεν σου κάνει, τους ευχαριστείς και αποδέχεσαι ότι έχασες λίγο από το χρόνο σου.

 

 #5 Δεν ξέρεις πού πηγαίνεις ή ποιον θα συναντήσεις. Το να φτάνει η ημέρα της συνέντευξης και να μην ξέρεις πού ακριβώς είναι η εταιρεία ή πώς θα φτάσεις εκεί δείχνει ανευθυνότητα. Καλείς λοιπόν στο τηλέφωνο της εταιρείας τελευταία στιγμή για να ρωτήσεις τη διεύθυνση ή τον τρόπο που μπορείς να πας. Αποτέλεσμα είναι να αγχωθείς, να αργήσεις, ή τέλος, να μην πας καθόλου, γιατί πέρασε η ώρα και δεν έχουν χρόνο να σε συναντήσουν αργότερα.

 

Τα παραπάνω περιστατικά ίσως να σου φαίνονται παράξενα – δεδομένων των συνθηκών της αγοράς – και θα περίμενε κανείς ότι οι υποψήφιοι θα άρπαζαν τις ευκαιρίες εργασίας, ωστόσο όσα αναφέρθηκαν έχουν συμβεί στην πραγματικότητα.