Horrible Bosses: 4 τύποι manager που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη

bad boss

 

Η πρώτη αιτία  αποχώρησης από μια εταιρεία είναι ο κακός μάνατζερ. Τα κακά αφεντικά δυστυχώς δεν υπάρχουν μόνο στις ταινίες και σειρές όπως το "Horrible Bosses" και το "The Office". Ζουν ανάμεσά μας και αυξάνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να έχουμε την ατυχία να συνεργαστούμε και να υποστούμε έναν ή περισσότερους από τους συνηθέστερους τύπους κακών αφεντικών.

Η παραίτηση δε χρειάζεται όμως να είναι η μοναδική λύση. Εάν είμαστε ικανοποιημένοι από αντικείμενο της δουλειάς μας, τις προοπτικές εξέλιξης και τις γενικότερες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην εταιρεία μας, μπορούμε να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το ένα και μοναδικό άτομο για το οποίο ευχόμαστε να συμβεί ένα θαύμα και να μην εμφανιστεί την επομένη μέρα στη δουλειά.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η δουλειά μας τη ζωή των παιδιών μας;

boy

Περίπου πριν από δύο δεκαετίες, σε μια μελέτη που εξέτασε περίπου 900 επαγγελματίες από 25 έως 63 χρονών, το Πανεπιστήμιο Drexel ερεύνησε τη σχέση μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής και πώς αυτές οι δύο πτυχές της ζωής μπορεί να είναι σύμμαχοι και ταυτόχρονα εχθροί.

Λόγω της αυξημένης προσοχής που έχει δοθεί πλέον στα προβλήματα ψυχικής υγείας στην κοινωνία μας, αξίζει να ρίξουμε μια νέα ματιά σε μερικά από τα συμπεράσματα σχετικά με το πώς οι συναισθηματικές ζωές των παιδιών επηρεάζονται από την επαγγελματική μας σταδιοδρομία.

 

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η συναισθηματική υγεία των παιδιών ήταν υψηλότερη όταν οι γονείς πίστευαν ότι η οικογένεια πρέπει να έρχεται πρώτη, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που περνούσαν στην εργασία τους. Βρέθηκε επίσης ότι τα παιδιά ένιωθαν καλύτερα όταν οι γονείς έβλεπαν την εργασία ως πηγή πρόκλησης, δημιουργικότητας και απόλαυσης, και πάλι, ανεξάρτητα από το χρόνο που αφιέρωναν σε αυτή. Και φυσικά διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ήταν καλύτερα όταν οι γονείς ήταν σε θέση να βρίσκονται κοντά τους.

 

Τα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπεριφορικά προβλήματα εάν οι πατέρες τους επηρεάζονταν ψυχολογικά από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ανεξάρτητα από το αν εργάζονταν για πολλές ώρες. Επίσης, η ψυχολογική διαθεσιμότητα ενός πατέρα, η οποία επηρεάζεται όταν εκείνος απασχολείται από ψηφιακές συσκευές – κινητό, τάμπλετ – συνδέεται  επίσης με παιδιά που έχουν συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, στο βαθμό που ο πατέρας νιώθει ικανοποιημένος με τη δουλειά του, τα παιδιά του ήταν πιθανό να εμφανίσουν σχετικά λίγα προβλήματα συμπεριφοράς, πάλι, ανεξάρτητα από το ωράριο εργασίας.

 

Για τις μητέρες, ένας ρόλος εξουσίας στη δουλειά συνδέθηκε με πνευματικά υγιή παιδιά. Δηλαδή, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ωφελούνται εάν οι μητέρες τους ελέγχουν το τι συμβαίνει σε εκείνες όταν εργάζονται. Επιπλέον, οι μητέρες που ξοδεύουν χρόνο στον εαυτό τους - στη χαλάρωση και την φροντίδα του εαυτού τους και όχι τόσο στις δουλειές του σπιτιού, συνδέονταν με θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά.

 

Δεν είναι σημαντικό ζήτημα μόνο η παρουσία της μητέρας στο σπίτι αλλά και αυτά που κάνει όταν είναι στο σπίτι ενώ δεν εργάζεται. Αν οι μητέρες δεν ήταν μαζί με τα παιδιά τους γιατί επέλεξαν να φροντίσουν τον εαυτό τους, δεν υπήρχε αρνητική επίδραση στα παιδιά τους. Αλλά στο βαθμό που οι μητέρες ασχολούνταν με τις δουλειές του σπιτιού, τα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα συμπεριφοράς.

 

Οι ερευνητές ήταν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι ο χρόνος που δαπανούν οι γονείς στην εργασία δεν επηρέαζε την ψυχική υγεία των παιδιών. Η έρευνα έδειξε ότι το να διαθέσουν χρόνο για να φροντίσουν τους εαυτούς τους αντί να κάνουν δουλειές στο σπίτι ενισχύει τις ικανότητες των μητέρων να φροντίζουν τα παιδιά τους. Και οι πατέρες είναι σε καλύτερη θέση να παρέχουν υγιείς εμπειρίες για τα παιδιά τους όταν είναι ψυχολογικά παρόντες και όταν παίρνουν ικανοποίηση από την εργασία τους.

 

Τελικά, εάν μας ενδιαφέρει πώς η επαγγελματική ζωή μας επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών μας, είναι προτιμότερο να αφήσουμε το τάμπλετ και το σφουγγαρόπανο και να επικεντρωθούμε στην αξία που αποδίδουμε στη εργασία μας αλλά και να πειραματιστούμε με δημιουργικούς τρόπους ώστε να είμαστε περισσότερο διαθέσιμοι συναισθηματικά για τα παιδιά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα περισσότερες ώρες μαζί τους.

 

 

 

Πηγή: Harvard Business Review

Πώς οι "γονείς-ελικόπτερα" σαμποτάρουν την επαγγελματική ανάπτυξη των παιδιών τους;

Ο  όρος "γονιός - ελικόπτερο" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Dr. Haim Ginott το 1969 για να περιγράψει τον τύπο γονέα που "αιωρείται" πάνω από το παιδί του, όπως ακριβώς κάνει ένα ελικόπτερο. Ποια είναι όμως τα βασικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς ενός τέτοιου γονιού και γιατί μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την ενήλικη ζωή του παιδιού του;

 

helcopter

 

Ποιος είναι ο γονιός-ελικόπτερο;

 Ο γονιός-ελικόπτερο είναι ο γονιός που δείχνει σημάδια υπερπροσταστευτικής συμπεριφοράς καθώς και υπερβολικό ενδιαφέρον για την καθημερινή ζωή του παιδιού του. Ξεκινώντας από την νηπιακή ηλικία και το άγχος για την ασφάλεια του παιδιού, η συμπεριφορά συνεχίζεται και στα σχολικά χρόνια με τους γονείς να ενδιαφέρονται υπερβολικά για τους βαθμούς του παιδιού και πολλές φορές να παρεμβαίνουν στις μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης των δασκάλων - συνήθως για να διαμαρτυρηθούν - έως και την ενήλικη πλέον ζωή. Στους νέους ενήλικες, βασικά σημάδια της συμπεριφοράς ενός τέτοιου γονιού μπορεί να είναι η υπερβολική "διευκόλυνση" σε καθημερινά θέματα, όπως το πλύσιμο των ρούχων ή το μαγείρεμα και η συχνή επικοινωνία, συνήθως τηλεφωνική, ακόμα και τρεις φορές την ημέρα, χωρίς φυσικά να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

 

Το πρόβλημα είναι φυσικά εντονότερο πλέον κατά την ενήλικη ζωή του παιδιού, όταν πλέον καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή του - επαγγελματική και προσωπική - να "σταθεί στα πόδια του" ως ένα ανεξάρτητο μέλος της κοινωνίας, να διεκδικήσει, να αναλάβει ευθύνες, να κάνει λάθη, να συγκρουστεί όταν αδικείται ή ακόμα και να ηγηθεί μιας ομάδας. Τότε λοιπόν, γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες του να μεγαλώνει κανείς με έναν γονιό-ελικόπτερο, καθώς ο ενήλικας είναι ανέτοιμος για αυτό που απλά ονομάζουμε ζωή.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Glassdoor: Τα οφέλη του εργαλείου στην αναζήτηση εργασίας

anazitisi ergasias

Από το 2007, το website Glassdoor είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο εργαλείο αναζήτησης εργασίας, που διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης για ένα πολύ βασικό λόγο: προσφέρει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους και πρώην εργαζόμενους μιας εταιρείας να αξιολογήσουν τον εργοδότη τους και συνεπώς, να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το εργασιακό περιβάλλον σε όσους αναζητούν εργασία.

 

Έχοντας ως αρχική ιδέα τη δημιουργία μιας "ανοιχτής πλατοφόρμας" στην οποία οι εργαζόμενοι θα μπορούν ανώνυμα να αξιολογήσουν την εταιρεία τους και να γράψουν ελεύθερα ένα κείμενο, παραθέτοντας την προσωπική τους απόψη σχετικά με τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του εργοδότη- αξιολογώντας ακόμα και τον/την CEO- για πολλούς, το Glassdoor έφερε την "επανάσταση" στην αναζήτηση εργασίας, προσφέροντας περισσότερη διαφάνεια, αφού από αρκετούς έχει χαρακτηριστεί ως το TripAdvisor για την επιλογή προσωπικού.

Διαβάστε Περισσότερα

4 βήματα για να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου σε διαφορετική θέση

αλλαγή επαγγέλματος

Yπάρχουν φορές που θέλουμε να αλλάξουμε αντικείμενο εργασίας για διάφορους λόγους, όπως για να αποκτήσουμε εμπείρια σε αντικείμενο σχετικό με τις σπουδές,  να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό ή να αναζητήσουμε ευκαιρίες απασχόλησης σε άλλο τομέα καθώς στον τομέα μας δεν υπάρχουν αρκετές.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ο τρόπος που θα καταφέρουμε να ταιριάξουμε τα προσόντα μας με τις απαιτήσεις της νέας θέσης, ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν το βιογραφικό μας.

 

1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεχωρίσουμε μια ή περισσότερες αγγελίες εργασίας, να διαβάζουμε προσεκτικά το περιεχόμενό της και να καταγράψουμε τα βασικά σημεία, είτε αυτά είναι αρμοδιότητες είτε προσόντα (skills)

 

2. Το επόμενο βήμα είναι σκεφτούμε ποια από αυτά ενδεχομένως γνωρίζουμε από προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, σπουδές, επαγγελματική κατάρτιση ή ακόμα και από εθελοντική εργασία. Βασικό σημείο σε αυτό το στάδιο είναι να προσδιορίσουμε μεταβιβάσιμες δεξιότητες (Transferable Skills), δηλαδή δεξιότητες που μπορούν να μεταφερθούν από το ένα αντικείμενο στο άλλο, ανεξάρτητα από το είδος της δουλειάς. Μαζί με τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες, τις οποίες πρέπει να αναδείξουμε στο περιεχόμενο του βιογραφικού, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε και λέξεις-κλειδιά (key words), ορολογία δηλαδή που συνήθως χρησιμοποιείται στο αντικείμενο.

Διαβάστε Περισσότερα