Αναζήτηση εργασίας: 6 tips για να βρεις εργασία το 2015

Νέος χρόνος, νέα δουλειά. Το 2015 έφτασε και η περίοδος των διακοπών που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν για αρκετούς μια ευκαιρία ανασύνταξης δυνάμεων για το καινούριο έτος.  Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για να πετύχουμε τους επαγγελματικούς μας στόχους στο νέο έτος;

Κάνε την αυτοκριτική σου

Πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση είναι ωφέλιμο να αξιολογήσεις τον εαυτό σου, όσο γίνεται πιο αντικειμενικά, σχετικά με τις ενέργειες που έκανες (ή δεν έκανες) τον προηγούμενο χρόνο. Πόσο κινητοποιήθηκες προς την κατεύθυνση που ήθελες ή πόσο αδρανής έμεινες; Εκμεταλλεύτηκες τυχόν ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν ή τις προσπέρασες; Η αυτοαξιολόγηση είναι ένα πολύ βασικό βήμα γιατί μας βοηθάει να ξαναπάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας στα χέρια μας και να μη βιαστούμε να ρίξουμε την ευθύνη σε εξωτερικούς παράγοντες που πιστεύουμε ότι εμπόδισαν την εξέλιξή μας.

Μάθε κάτι καινούριο

Ίσως είναι η ώρα να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου με κάτι νέο που θα σε βοηθήσει στην εύρεση εργασίας. Μπορεί να διαπίστωσες κάτι που ζητούν εργοδότες σε αρκετές αγγελίες και δεν το διαθέτεις αλλά μπορείς εύκολα να το αποκτήσεις. Μπορεί να είναι τεχνικές γνώσεις, μια ξένη γλώσσα ή ένα εξειδικευμένο επαγγελματικό σεμινάριο ή πιστοποίηση.

Φτιάξε την εικόνα σου

Ανανέωσε το CV σου, φτιάξε το προφίλ σου στο LinkedIn, το cover letter ή ένα portfolio της δουλειάς σου, αν είναι απαραίτητο στον τομέα σου. Αξιοποίησε τη δυνατότητα προβολής που σου δίνουν τα social media, τα blogs ή τα personal websites που μπορείς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου και τη δουλειά σου.

Εντόπισε και μάθε από τα λάθη σου

Κάνε μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε και εντόπισε τυχόν λάθη που έκανες στην αναζήτηση. Εάν πήγες σε κάποιες συνεντεύξεις που ίσως να μην προχώρησαν όπως θα ήθελες, σκέψου για ποιους λόγους δε σε επέλεξαν. Μήπως έστειλες CV σε θέσεις που δε σου ταίριαζαν τόσο ή δε χειρίστηκες σωστά ένα interview;  

Διεύρυνε το δίκτυο των επαφών σου και ζήτησε βοήθεια

Είναι γνωστό ότι οι κοινωνικές επαφές είναι πολύ σημαντικές στην εύρεση εργασίας. Εντόπισε από το δίκτυο των επαφών σου ανθρώπους που πραγματικά μπορούν να σε βοηθήσουν και ζήτησε βοήθεια. Πάρε μέρος σε συνέδρια, σεμινάρια και άλλου τύπου επαγγελματικές συνευρέσεις που θα σου δώσουν τη δυνατότητα να διευρύνεις τον κύκλο σου. Γίνε πιο ενεργός στα social media, συμμετέχοντας σε επαγγελματικά groups.

Ζήτησε τη γνώμη ενός επαγγελματικού συμβούλου

Ακόμα και αν αισθάνεσαι σίγουρος για τον εαυτό σου, η γνώμη ενός ειδικού θα σου φανεί χρήσιμη. Ζήτησε από έναν ειδικό να αξιολογήσει το CV σου γιατί πολλές φορές αυτό που νομίζουμε ότι είναι σωστό μπορεί και να μην είναι. Μην ξεχνάς ότι μια συνάντηση με έναν ειδικό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ζητήσεις συμβουλές και καθοδήγηση που δεν περιορίζονται μόνο στη σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος.

Σχετικά άρθρα στο CV Blog